Wsparcie dla projektów demonstracyjnych i działań informacyjnych – zakończenie projektu w Małopolsce.
Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Karniowicach zakończył realizację operacji pn. „Wsparcie dla projektów demonstracyjnych i działań informacyjnych”. Projekt był realizowany przez konsorcjum w którym uczestniczyli: Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, oddział w Radomiu- lider projektu, Instytuty Naukowe oraz Ośrodki Doradztwa Rolniczego.
Celem tego poddziałania było upowszechnienie innowacyjnych rozwiązań i dobrych praktyk, które umożliwiły ostatecznym odbiorcom praktyczne zapoznanie się z rozwiązaniami, które zostały już przetestowane i są możliwe do stosowania w różnych sektorach produkcji rolnej, leśnej i w przetwórstwie rolno-spożywczym.
Realizacja projektu realizowana była poprzez założenie demonstracji, tj. praktycznych sesji szkoleniowych, które zlokalizowane były w gospodarstwach. Udział w szkoleniach jak i w demonstracjach dla uczestników był bezpłatny.
W Małopolsce projekt zakładał przeszkolenie łącznie 439 osób, z terenu wszystkich powiatów województwa małopolskiego, które wyjadą dwukrotnie na demonstracje. Uczestnicy podczas wyjazdów otrzymali materiały szkoleniowe i zaświadczenie o ukończeniu szkolenia. W czasie udziału na demonstracje zapewniony został serwis kawowy oraz obiad, zwrot kosztów lub bezpłatny przejazd.
Za prawidłową realizację projektu demonstracyjnego odpowiadali:
1. Dyrektor MODR – Bronisław Dutka
2. Koordynator – Mirosława Rogacz
3. Z-ce koordynatora – Dawid Madej
4. Księgowa – Monika Przybyło
Projekt był realizowany w dwóch etapach.
I etap – obejmował
1. Założenie trzech obiektów demonstracyjnych.
W 2022/2023 roku w Centralnym Ośrodku Badań Odmian Roślin Uprawnych, Stacja Doświadczalna Oceny Odmian w Węgrzcach, założyliśmy 3punkty demonstracyjne
- demonstracja z pszenżytem ozimym o powierzchni 0,5 ha, odmiana Borowik,
temat : „Agrotechnika pszenżyta w gospodarstwie ekologicznym - wpływ przedplonu na plonowanie pszenżyta ozimego”
- demonstracja z warzyw - marchew o powierzchni 0,1 ha, odmiana Finezja, temat: „Kompleksowy program ekologicznej produkcji marchwi”
- demonstracja z warzyw – burak ćwikłowy o powierzchni 0,1 ha, odmiana Rywal, temat: „Kompleksowy program ekologicznej produkcji buraka ćwikłowego”
Dwukrotny udział rolników na demonstracjach, które zostały zlokalizowane w SDOO w Węgrzcach (przy jednokrotnej wizycie z zakresu zbóż - 60 osób i marchew-30 osób, burak ćwikłowy - 30 osób. W sumie 120 osób).
Od 2022 - 2024 roku, zorganizowane zostały wyjazdy na demonstracje poza województwo małopolskie. Uczestniczyło w nich 319 osób przy jednokrotnej wizycie. Projekt zakładał dwie wizyty. Wizyt obejmowały swym zakresem następujące działy produkcji:
Produkcja roślinna - kukurydza, ziemniaki, rzepak, bobowate i ich mieszanki, zioła, sady, rośliny jagodowe oraz przeciwdziałanie znoszeniu środków ochrony roślin konwencjonalnych, zielona infrastruktura.
Produkcja zwierzęca - bydło mięsne, bydło mleczne, świnie, króliki, kurczęta rzeźne, kury nioski, owce, kozy, pszczoły, ryby, ubojnia.
Przetwórstwo - zbożowe, owocowe lub warzywne, mięsa, mleka.
Przeprowadzenie dwóch seminariów podsumowujących:
W dniu 02.10.2024 r. o godz. 10 00, w MODR z/s w Karniowicach odbyło się pierwsze seminarium podsumowującetemat:
"Zboża (żyto, pszenica, jęczmień, owies, pszenżyto, mieszanki zbożowe), rzepak, kukurydza, ziemniaki, bobowate i ich mieszanki, przetwórstwo zbóż"
- Omówienie i podsumowanie wyników prowadzenia obiektów demonstracyjnych na dany temat demonstracji, ze szczególnym uwzględnieniem rekomendowanych elementów innowacyjnych i dobrych praktyk -IUNG Puławy - Anna Nieróbca.
- Marketing produktów i przetworów ekologicznych pochodzenia roślinnego – IZ Państwowy Instytut Badawczy w Krakowie - Paweł Radomski.
- Przeciwdziałanie znoszeniu środków ochrony roślin z pól konwencjonalnych, zielona infrastruktura - CDR Brwinów Oddział Radom Marek Krysztoforski.
W seminarium uczestniczyło 50 rolników.
W seminarium podsumowującym udział wzięli również rolnicy wystawiając swoje produkty
i przetwory:
- Gospodarstwo Ogrodnicze z Trzciany - Krzysztof Dudek: syropy, octy, przetwory owocowo-warzywne.
- Pełna Chata Malowana Zalipie – Katarzyna Łuszczek: piwo z własnego gospodarstwa oraz przetwory.
- Winnica Bogu-Miła z Olesna – Jarosław Bogumił: wino
- Stowarzyszenie Twórców Powiśla Dąbrowskiego: rękodzieło
• 09.10.2024 r. o godz. 10 00, MODR z/s w Karniowicach, odbyło się drugie seminarium podsumowujący temat:
"Warzywa, sady, rośliny jagodowe, zioła, przetwórstwo owoców lub warzyw"
- Omówienie i podsumowanie wyników prowadzenia obiektów demonstracyjnych "warzywa, sady, rośliny jagodowe, zioła, przetwórstwo owoców lub warzyw", ze szczególnym uwzględnieniem rekomendowanych elementów innowacyjnych i dobrych praktyk, ze szczególnym uwzględnieniem rekomendowanych elementów innowacyjnych i dobrych praktyk - IO-PIB Skierniewice mgr Agnieszka Głowacka, dr Anna Jarecka-Boncela.
- Marketing produktów i przetworów ekologicznych pochodzenia roślinnego - IO-PIB Skierniewice dr Piotr Brzozowski.
- Zapobieganie znoszeniu środków ochrony roślin z pól konwencjonalnych, zielona
Infrastruktura - IO-PIB Skierniewice dr hab. Grzegorz Doruchowski, prof. IO-PIB.
W seminarium uczestniczyło 50 rolników.
Rolnicy biorący udział w seminarium podsumowującym, z produktami z własnych gospodarstw byli:
- Gospodarstwo ekologiczne Kamila Ćwika – Lipnica Górna: przetwory owocowo-warzywne, ryby wędzone z własnego gospodarstwa.
- Miody i produkty pszczele Mieczysław Nowakowski – Bębło: produkty pszczele, orzechy laskowe.
- Koło Gospodyń Wiejskich w Wierzchowiu: rękodzieło, wypieki, przetwory owocowo-warzywne.
Dodatkowo rolnicy z Małopolski uczestniczyli w:
Wyjeździe dwóch grup na seminaria podsumowujące, zorganizowane przez Instytutu Zootechniki - Państwowy Instytut Badawczy w Balicach z zakresu - Produkcja zwierzęca
• 17.10.2024 r., godz. 1000 IZ – PIB w Balicach, grupa rolników z Gorlic.
• 07.11.2024 r., godz. 1000 IZ – PIB w Balicach, rolnicy z powiatów: krakowskiego, olkuskiego,
suskiego, bocheńskiego.
Temat seminarium: Bydło mięsne, bydło mleczne, świnie, owce, kozy, króliki, kurczęta rzeźne i kury nioski, ubój zwierząt i przetwarzanie produktów mięsnych oraz przetwórstwo mleka.
- Omówienie i podsumowanie wyników prowadzenia obiektów demonstracyjnych na dany temat demonstracji, ze szczególnym uwzględnieniem rekomendowanych elementów innowacyjnych i dobrych praktyk - IZ-PIB w Balicach, Aldona Kawęcka, Iwona Skomorucha, Ewa Sosnówka- Czajka
- Marketing produktów i przetworów ekologicznych pochodzenia zwierzęcego- IZ-PIB w Balicach, Paweł Radomski
- Przeciwdziałanie chorobom i dobre praktyki weterynaryjne w ekologicznej produkcji zwierzęcej- SGGW w Warszawie, Grzegorz Grodkowski
W dwóch seminariach uczestniczyło 40 rolników.
Zadania zaplanowane na terenie Małopolski zostały przeprowadzone i zrealizowane w całości.
II etap zakładał:
• Udział w konferencji podsumowującej wyniki wszystkich demonstracji, które zostały przeprowadzone w trakcie całego projektu – organizator CDR Radom (10-11.12.2024r. Warszawa)
Podziękowania:
Realizacja projektu „Wsparcie dla projektów i działań informacyjnych” w Małopolsce, została zakończona. Dlatego bardzo dziękuje wszystkim osobom, które zaangażowały się w jego realizację i dzięki ich ciężkiej pracy, został on zrealizowany w całości. Osoby, które brały czynny udział w projekcie to:
• Bochnia - Małgorzata Szot, Małgorzata Mirowska
• Dąbrowa Tarnowska – Anna Morawiec
• Gorlice – Beata Rosiek, Dorota Telep-Michalak, Katarzyna Gajewska, Wincenty Kmak
• Kraków – Danuta Mosur
• Limanowa – Leszek Leśnik
• Miechów – Wanda Matias
• Myślenice - Marcin Rychlicki
• Olkusz - Marta Legut
• Tarnów – Eugeniusz Tadel, Daniel Begović
• Wadowice – Justyna Jankowska, Anna Jarosz
• Dział Rolnictwa Ekologicznego i Ochrony Środowiska – Joanna Marciniszyn, Dawid Madej,
• Dział Księgowości – Monika Przybyło
• Dział Technologii Produkcji Rolniczej i Doświadczalnictwa – Klaudia Bigaj, Angelika
Magiera, Piotr Bucki
• Dział Teleinformatyki – Krystian Mendel, Dominik Mitka
• Dział Wydawnictw – graficzki Patrycja Augustyn-Chochorowska, Ewa Biernacka.
Koordynator projektu Mirosława Rogacz