Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne
09 grudnia 2024

Wsparcie dla projektów demonstracyjnych i działań informacyjnych – zakończenie projektu w Małopolsce.

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Karniowicach zakończył realizację operacji pn. „Wsparcie dla projektów demonstracyjnych i działań informacyjnych”. Projekt był realizowany przez konsorcjum w którym uczestniczyli: Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, oddział w Radomiu- lider projektu, Instytuty Naukowe oraz Ośrodki Doradztwa Rolniczego.

Celem tego poddziałania było upowszechnienie innowacyjnych rozwiązań i dobrych praktyk, które umożliwiły ostatecznym odbiorcom praktyczne zapoznanie się z rozwiązaniami, które zostały już przetestowane i są możliwe do stosowania w różnych sektorach produkcji rolnej, leśnej i w przetwórstwie rolno-spożywczym.

Realizacja projektu realizowana była poprzez założenie demonstracji, tj. praktycznych sesji szkoleniowych, które zlokalizowane były w gospodarstwach. Udział w szkoleniach  jak i w demonstracjach dla uczestników był bezpłatny.

W Małopolsce projekt zakładał przeszkolenie łącznie 439 osób, z terenu wszystkich powiatów województwa małopolskiego, które wyjadą dwukrotnie na demonstracje. Uczestnicy podczas wyjazdów otrzymali materiały szkoleniowe i zaświadczenie o ukończeniu szkolenia. W czasie udziału na demonstracje zapewniony został serwis kawowy oraz obiad, zwrot kosztów lub  bezpłatny przejazd.

Za prawidłową realizację projektu demonstracyjnego odpowiadali:

1. Dyrektor MODR – Bronisław Dutka

2. Koordynator – Mirosława Rogacz

3. Z-ce koordynatora – Dawid Madej

4. Księgowa – Monika Przybyło

Projekt był realizowany w dwóch etapach.

 

I etap – obejmował

1. Założenie trzech obiektów demonstracyjnych.  

W 2022/2023 roku w Centralnym Ośrodku Badań Odmian Roślin Uprawnych, Stacja Doświadczalna Oceny Odmian w Węgrzcach, założyliśmy 3punkty demonstracyjne

  • demonstracja z pszenżytem ozimym o powierzchni 0,5 ha, odmiana Borowik,

temat : „Agrotechnika pszenżyta w gospodarstwie ekologicznym - wpływ przedplonu na plonowanie pszenżyta ozimego”

  • demonstracja z warzyw - marchew o powierzchni 0,1 ha, odmiana Finezja, temat: „Kompleksowy program ekologicznej produkcji marchwi”
  • demonstracja z warzyw – burak ćwikłowy o powierzchni 0,1 ha, odmiana Rywal, temat: „Kompleksowy program ekologicznej produkcji buraka ćwikłowego”

Dwukrotny udział rolników na demonstracjach, które zostały zlokalizowane w SDOO  w Węgrzcach (przy jednokrotnej wizycie z zakresu zbóż - 60 osób i marchew-30 osób, burak ćwikłowy - 30 osób. W sumie 120 osób).

Od 2022 - 2024 roku, zorganizowane zostały wyjazdy na demonstracje poza województwo małopolskie.  Uczestniczyło w nich 319 osób przy jednokrotnej wizycie. Projekt zakładał dwie wizyty. Wizyt obejmowały swym zakresem następujące działy produkcji:

Produkcja roślinna - kukurydza, ziemniaki, rzepak, bobowate i ich mieszanki, zioła, sady, rośliny jagodowe oraz  przeciwdziałanie znoszeniu środków ochrony roślin konwencjonalnych, zielona infrastruktura.

Produkcja zwierzęca - bydło mięsne, bydło mleczne, świnie, króliki, kurczęta rzeźne, kury nioski, owce, kozy, pszczoły, ryby, ubojnia.

Przetwórstwo - zbożowe, owocowe lub warzywne, mięsa, mleka.

 

Przeprowadzenie dwóch seminariów podsumowujących:

 W dniu 02.10.2024 r. o godz. 10 00, w MODR z/s w Karniowicach odbyło się pierwsze seminarium podsumowującetemat:

"Zboża (żyto, pszenica, jęczmień, owies, pszenżyto, mieszanki zbożowe), rzepak, kukurydza,  ziemniaki, bobowate i ich mieszanki, przetwórstwo zbóż"

  1. Omówienie i podsumowanie wyników prowadzenia obiektów demonstracyjnych na dany temat demonstracji, ze szczególnym uwzględnieniem rekomendowanych elementów innowacyjnych i dobrych praktyk -IUNG Puławy - Anna Nieróbca.
  2. Marketing produktów i przetworów ekologicznych pochodzenia roślinnego – IZ Państwowy Instytut  Badawczy w Krakowie - Paweł Radomski.
  3. Przeciwdziałanie znoszeniu środków ochrony roślin z pól  konwencjonalnych, zielona infrastruktura - CDR Brwinów Oddział Radom Marek Krysztoforski.

W seminarium uczestniczyło 50 rolników.

W seminarium podsumowującym udział  wzięli również rolnicy wystawiając swoje produkty

 i przetwory:

  • Gospodarstwo Ogrodnicze z Trzciany - Krzysztof  Dudek: syropy, octy, przetwory owocowo-warzywne.
  • Pełna Chata Malowana  Zalipie – Katarzyna Łuszczek: piwo z własnego gospodarstwa oraz przetwory.
  • Winnica Bogu-Miła z Olesna – Jarosław Bogumił: wino
  • Stowarzyszenie Twórców Powiśla Dąbrowskiego: rękodzieło

• 09.10.2024 r. o godz. 10 00, MODR z/s w Karniowicach, odbyło się drugie seminarium podsumowujący temat:

  "Warzywa, sady, rośliny jagodowe, zioła, przetwórstwo owoców lub warzyw"

  1. Omówienie i podsumowanie wyników prowadzenia obiektów demonstracyjnych  "warzywa, sady, rośliny jagodowe, zioła, przetwórstwo owoców lub warzyw",  ze szczególnym uwzględnieniem rekomendowanych elementów innowacyjnych i dobrych praktyk, ze szczególnym uwzględnieniem rekomendowanych elementów innowacyjnych i dobrych praktyk - IO-PIB Skierniewice mgr Agnieszka Głowacka, dr Anna Jarecka-Boncela.
  2. Marketing produktów i przetworów ekologicznych pochodzenia roślinnego - IO-PIB Skierniewice dr Piotr Brzozowski.
  3. Zapobieganie znoszeniu środków ochrony roślin z pól konwencjonalnych, zielona

Infrastruktura - IO-PIB Skierniewice dr hab. Grzegorz Doruchowski, prof. IO-PIB.

W seminarium uczestniczyło 50 rolników.

Rolnicy biorący udział w seminarium podsumowującym, z produktami z własnych gospodarstw byli:

  • Gospodarstwo ekologiczne Kamila Ćwika – Lipnica Górna: przetwory owocowo-warzywne, ryby wędzone z własnego gospodarstwa.
  • Miody i produkty pszczele Mieczysław Nowakowski – Bębło: produkty pszczele, orzechy laskowe.
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Wierzchowiu: rękodzieło, wypieki, przetwory owocowo-warzywne.

Dodatkowo rolnicy z Małopolski uczestniczyli w:

Wyjeździe dwóch grup na seminaria podsumowujące, zorganizowane przez Instytutu Zootechniki - Państwowy Instytut Badawczy w Balicach z zakresu - Produkcja zwierzęca

• 17.10.2024 r., godz. 1000  IZ – PIB w Balicach, grupa rolników z Gorlic.

• 07.11.2024 r., godz. 1000 IZ – PIB w Balicach, rolnicy z powiatów: krakowskiego, olkuskiego,

  suskiego, bocheńskiego.

Temat seminarium:  Bydło mięsne, bydło mleczne, świnie, owce, kozy, króliki, kurczęta rzeźne i kury nioski, ubój zwierząt i przetwarzanie produktów mięsnych oraz przetwórstwo mleka.

  1. Omówienie i podsumowanie wyników prowadzenia obiektów demonstracyjnych na dany temat demonstracji, ze szczególnym uwzględnieniem rekomendowanych elementów innowacyjnych i dobrych praktyk - IZ-PIB w Balicach, Aldona Kawęcka, Iwona Skomorucha, Ewa Sosnówka- Czajka 
  2. Marketing produktów i przetworów ekologicznych pochodzenia zwierzęcego- IZ-PIB w Balicach,  Paweł Radomski
  3. Przeciwdziałanie chorobom i dobre praktyki weterynaryjne w ekologicznej produkcji zwierzęcej- SGGW w Warszawie, Grzegorz Grodkowski

W dwóch seminariach uczestniczyło 40 rolników.

Zadania zaplanowane na terenie Małopolski zostały przeprowadzone i zrealizowane w całości.

II etap zakładał:

• Udział w konferencji podsumowującej wyniki wszystkich demonstracji, które zostały przeprowadzone  w trakcie całego projektu – organizator CDR Radom (10-11.12.2024r. Warszawa)

Podziękowania:

Realizacja projektu „Wsparcie dla projektów i działań informacyjnych” w Małopolsce, została zakończona. Dlatego bardzo dziękuje wszystkim osobom, które zaangażowały się w jego realizację i dzięki ich ciężkiej pracy, został on zrealizowany w całości. Osoby, które brały czynny udział w projekcie to:

• Bochnia - Małgorzata Szot, Małgorzata Mirowska

• Dąbrowa Tarnowska – Anna Morawiec

• Gorlice – Beata Rosiek, Dorota Telep-Michalak, Katarzyna Gajewska, Wincenty Kmak

• Kraków – Danuta Mosur

• Limanowa – Leszek Leśnik

• Miechów – Wanda Matias

• Myślenice - Marcin Rychlicki

• Olkusz - Marta Legut

• Tarnów – Eugeniusz Tadel, Daniel Begović

• Wadowice – Justyna Jankowska, Anna Jarosz

• Dział Rolnictwa Ekologicznego i Ochrony Środowiska – Joanna Marciniszyn, Dawid Madej,

• Dział Księgowości – Monika Przybyło

• Dział Technologii Produkcji Rolniczej i Doświadczalnictwa – Klaudia Bigaj, Angelika

  Magiera, Piotr Bucki

• Dział Teleinformatyki – Krystian Mendel, Dominik Mitka

• Dział Wydawnictw – graficzki Patrycja Augustyn-Chochorowska, Ewa Biernacka.

                                                        

                                                                         Koordynator projektu Mirosława Rogacz