Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne

Nasze zdrowie

Propolis – cudowny lek prosto z natury

Propolis pochodzi z pszczelego ulu. Substancja ta znana była już starożytnym cywilizacjom i stosowano ją powszechnie w lecznictwie. Działanie farmakologiczne propolisu jest bardzo złożone i wielokierunkowe. Stosowany jest m.in. w takich gałęziach medycyny jak: dermatologia, ortopedia, chirurgia, laryngologia, stomatologia, gastrologia, pulmonologia, kardiologia, ginekologia, nefrologia i coraz częściej w onkologii.

Czarnuszka siewna panaceum z kuchennej półki

Czarnuszka siewna, zwana także czarnym kminkiem, posiada niesamowite właściwości lecznicze, stosowana jest w ziołolecznictwie oraz ze względu na swój korzenny smak i aromat w kulinariach - jako przyprawa.

Znieczulecznik - „roślina od bólu zęba”

„Znieczulecznik” ’zwany również „rośliną od bólu zęba” zawiera aż do 1,25% Spilantholu – roślinnego alkaloidu. Wykazuje również silne właściwości ujędrniające i przeciwzmarszczkowe.

Bluszczyk kurdybanek - roślina lecznicza czy chwast?

Bluszczyk kardybanek, zwany inaczej bluszczykiem ziemnym lub obłożnikiem, ze względu na swoją ekspansywność traktowany jest zazwyczaj jako chwast. Często nie zdajemy sobie sprawy z faktu, że  jest to roślina zielna o bogatych właściwościach leczniczych.

Bolerioza – co warto wiedzieć o tej chorobie

Wraz ze wzrostem ocieplenia klimatu oraz rozwoju agroturystki nastąpiło zwiększenie obszarów populacji kleszczy. Mowa tu nie tylko o terenach leśnych, ale coraz częściej takimi obszarami są np. parki śródmiejskie, czy place zabaw. Bolerioza stanowi światowy problem. Jej występowanie notuje się na półkuli Północnej Ameryki oraz we wszystkich krajach Euroazji.

Warzywa źródłem witamin

Warzywa posiadają wiele wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych wg piramidy zdrowego żywienia opublikowanej przez Instytut Żywności  i Żywienia warzywa powinny znaleźć się w codziennym jadłospisie jako jeden z podstawowych składników. Wg zaleceń powinny być dodawane do każdego posiłku, aby dziennie osoba dorosła spożywała co najmniej 0,5 kg warzyw. Dodatkowa wartość warzyw to niska kaloryczność oraz duża zawartość wody.

Zdrowa żywność i probiotyki

Do wytworzenia żywności prozdrowotnej w bardzo dużym stopniu przyczyniają się rozmaite drobnoustroje, a szczególnie bakterie kwasu mlekowego. Oprócz bakterii kwasu mlekowego są to również bakterie fermentujące, a zwłaszcza drożdże oraz niektóre inne. Wszystkie bakterie, które korzystnie wpływają na zdrowotność środków żywności nazywamy drobnoustrojami probiotycznymi, a wytwarzane przy ich udziale środki żywności nazywa się probiotykami. Probiotykami są więc: kwaśne mleko, kefir, jogurt, śmietana, maślanka, fermentowane sery, kiszona kapusta, kiszone ogórki, pieczywo sporządzone na zakwasie, a także wino i piwo. Wszystkie wymienione probiotyki powinny być uwzględnione w żywieniu człowieka w odpowiednich ilościach, proporcjach oraz terminach.

Dwadzieścia jeden przypraw na lepsze trawienie

Lista ziół, które działają leczniczo i ułatwiają pracę żołądka, jest dość długa. Zawierają one także witaminy i minerały, a więc dobrze wpływają na ogólną kondycję naszego organizmu. Dodatkami wspomagającymi trawienie przyprawiać możemy praktycznie wszystko – od ciastek i napojów, po mięsne pieczenie i makarony z zawiesistymi sosami. Wiele ziół, takich jak np. koper, miętę czy bazylię, można z powodzeniem hodować na domowym parapecie, by stale mieć dostęp do świeżych roślin. Mają one więcej witamin i mikroelementów niż suszone.

Orzechy w naszym menu

Orzechy są bogatym źródłem witaminy E, która działa jako ochraniacz nerwów i poprawiający odporność przeciwutleniacz. Zawierają najwięcej tłuszczów ze wszystkich nieprzetworzonych produktów – większość z nich w formie niezbędnych kwasów tłuszczowych.  Oprócz cennych tłuszczy znajdziemy w nich białko, błonnik, witaminy z grupy B, a także wiele składników mineralnych. Substancje te jako składnik zbilansowanej diety zmniejszają ryzyko chorób serca, działają antynowotworowo, regulują profil lipidowy oraz poziom cukru we krwi, wpływają też zbawiennie na kondycje skóry, wkład nerwowy, w tym pracę mózgu.

Ocet jabłkowy to zdrowie

Zbyt mało jeszcze wiemy o żywności funkcjonalnej, której znaczenie będzie rosnąć w  związku z pogarszającą się jakością naszego pożywienia. Według Wikipediiżywność funkcjonalna to żywność, której poza podstawowym zadaniem, jakim jest odżywianie, przypisuje się psychologiczny lub fizjologiczny wpływ na ludzki organizm. Nazywana jest również żywnością probiotyczną.

Strony