Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne

Promocja i sprzedaż produktów rolnictwa ekologicznego

Sprzedaż produktów w ramach działalności – MOL

Sprzedaży produktów pochodzenia zwierzęcego możliwa jest między innymi w ramach działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej (MOL). MOL jest działalnością przetwórczą i obejmuje tylko produkty pochodzenia zwierzęcego: produkty mleczne, produkty na bazie siary, wstępnie przetworzone lub przetworzone produkty rybołówstwa, surowe wyroby mięsne, mięso mielone, produkty mięsne, produkty jajeczne z gotowanych jaj, gotowe posiłki (potrawy).

Sprzedaż produktów ekologicznych oraz obowiązek prowadzenia rejestru sprzedaży produktów

Żywność ekologiczna produkowana jest w gospodarstwach, które wytwarzają ją według ściśle określonych zasad. Podstawowym aktem prawnym regulującym zasady prowadzenia produkcji ekologicznej w Polsce jest Ustawa z dnia 25 czerwca 2009 r. o rolnictwie ekologicznym.

Krótkie łańcuchy dostaw

Rolnicy powinni być zainteresowani skracaniem łańcucha dostaw produktów wytworzonych w gospodarstwach rolnych, poprzez unikanie pośredników. Ponieważ im dłuższy łańcuch, tym niższe marże na każdym etapie oraz droższy produkt. W Polsce mamy kilkaset tysięcy  małych gospodarstw rolnych, które nie produkują na rynek, ale często posiadają nadwyżki produktów i mogą je przeznaczyć do sprzedaży. Aktualnie obowiązujące przepisy umożliwiają rolnikom skorzystanie z następujących rodzajów działalności: sprzedaży bezpośredniej (produkty zwierzęce nieprzetworzone), dostaw bezpośrednich (produkty roślinne nieprzetworzone), działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej (produkty zwierzęce przetworzone) oraz rolniczego handlu detalicznego (produkty roślinne i zwierzęce nieprzetworzone i przetworzone).

Może lepsze jutro dla rolnictwa ekologicznego?

Pierwsze dopłaty do rolnictwa ekologicznego w Polsce były od 2000 roku z środków krajowych. Natomiast od 2004 roku rolnicy mogli uczestniczyć w programie rolnośrodowiskowym, a od 2015 roku rozpoczęło się tzw. Działanie rolnictwo ekologiczne. Obie formy wsparcia pozwalają rolnikom ubiegać się o dopłaty do produkcji ekologicznej. Liczba gospodarstw ekologicznych jak ich powierzchnia wzrastała do 2013  roku.

Sprzedaż produktów ekologicznych – „Targ Pietruszkowy”

Zbywanie produktów w małych tradycyjnych gospodarstwach sprawia producentom wiele trudności. Wyjazd z małymi partiami towaru może być często nieopłacalny. Rolnik ekologiczny tracąc swój cenny czas sprzedaje niewielką ilość produktów na placu targowym i najczęściej po cenach konwencjonalnych. Jeśli rolnicy mają możność sprzedać swoje produkty w jakości ekologicznej, nawet mniejsze partie towaru mogą być opłacalne. Aby sprzedawać produkty ekologiczne po godziwych cenach rolnicy muszą trafić na świadomych ekologii konsumentów, którzy za produkt zapłacą wyższe ceny.

Targowisko w Gminie Korzenna

Gmina Korzenna położona w północno-wschodniej części powiatu nowosądeckiego jest gminą typowo rolniczą. Nie ma tu większych zakładów pracy w których mieszkańcy mogliby znaleźć zatrudnienie. W związku z tym dochody z rodzinnych gospodarstw rolnych stanowią  znaczący dochód mieszkańców gminy a niejednokrotnie jedyny.

Świadomość konsumencka i ekologiczna

Coraz większą popularnością i wsparciem ze strony Unii Europejskiej, cieszą się alternatywne systemy gospodarowania do których należy m.in. rolnictwo ekologiczne. Należy jednak stwierdzić, że pojawienie się nowoczesnych technologii w rolnictwie po II wojnie światowej, przyczyniło się do zlikwidowania deficytu żywności, ale spowodowało, że produkowana żywność przestała być w pełni bezpieczna dla konsumenta.

Zdrowa żywność jako idealne źródło witaminy na wiosnę oraz nowe trendy ich zakupu i sprzedaży

Wiele osób na początku wiosny odczuwa osłabienie, spadek kondycji fizycznej, bóle głowy. Jesteśmy też senni, znużeni, wyczerpani, łatwiej się męczymy, bywamy rozdrażnieni i niespokojni. Jest kilka przyczyn tego stanu. Na pewno potrzebujemy więcej witamin i mikroelementów, których zapasy zostały wyczerpane w okresie zimowym. Nasze złe samopoczucie i rozdrażnienie nasila dodatkowo niestabilna pogoda (wiatry i zmiany ciśnienia atmosferycznego). Zanim na dobre nadejdzie wiosna, organizm musi stoczyć ciężką batalię i uporać się ze spadkiem odporności, niedoborem witamin i soli mineralnych oraz spadkiem dobrego samopoczucia. Organizm musi walczyć z zarazkami, dlatego gromadzi energię do pracy w trudnych warunkach.

XI edycja ogólnopolskiego Konkursu na Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne w 2018 r. - zgłoszenia do 15.06.2018 r.

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego informuje, że wzorem lat ubiegłych Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, przy współpracy z Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu i Wojewódzkimi Ośrodkami Doradztwa Rolniczego, ogłasza nabór gospodarstw ekologicznych do XI edycji ogólnopolskiego Konkursu na Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne w 2018 r.

Żywność ekologiczna w Polsce - jakie perspektywy?

Na świecie, z roku na rok, wzrasta znaczenie rolnictwa ekologicznego. Powierzchnia upraw ekologicznych w 2016 roku zajmowała prawie 58 mln ha. W stosunku do roku poprzedniego z zwiększyła się o 7,5 mln ha. W Europie największa powierzchnia upraw ekologicznych znajduje się w Hiszpanii (2,02 mln ha) i we Włoszech (1,8 mln ha).