Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne

Przetwórstwo rolne

Higiena produkcji żywności pochodzenia roślinnego w gospodarstwie

Jakie są wymogi dotyczące higieny produkcji żywności pochodzenia roślinnego, tj. w odniesieniu do produkcji i obróbki świeżych owoców i warzyw?

Rolniczy handel detaliczny w produkcji pszczelarskiej

Sprzedaż produktów pszczelarskich w ramach rolniczego handlu detalicznego (RHD) możliwa jest w naszym kraju od 2017 roku. Handel detaliczny to, co do zasady, sprzedaż produktów ostatecznemu konsumentowi, który nie wykorzystuje ich w ramach działalności przedsiębiorstwa spożywczego.

Rolniczy Handel Detaliczny w powiecie tatrzańskim i nowotarskim

Możliwość sprzedaży w ramach RHD otworzyła gospodarstwom z powiatu tatrzańskiego i nowotarskiego nowe możliwości sprzedaży własnych produktów, zarówno mleka krowiego oraz przetworów  mlecznych.

Rusza wsparcie rolników na małe przetwórstwo

Od 31 stycznia do 1 marca 2019 r. oddziały regionalne ARiMR będą przyjmowały wnioski o pomoc w ramach poddziałania „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi i ich rozwój, objętego PROW.

Wymogi w zakresie bezpieczeństwa żywności

Wprowadzając produkty żywnościowe do obrotu należy zwrócić szczególną uwagę na czynniki, które mają podstawowe znaczenie w zapewnieniu bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Za najskuteczniejszy sposób zapewnienia bezpieczeństwa żywności uważa się system  (HACCP) – Analiza Zagrożeń i Krytyczny Punkt Kontroli.

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa administruje funduszami promocji produktów rolno-spożywczych

Fundusze promocji powołano w celu wspierania marketingu rolnego, wzrostu spożycia i promocji polskich produktów rolno-spożywczych na rynkach krajowym i zagranicznych. Każdy fundusz jest zarządzany przez komisję składającą się z 9 członków – przedstawicieli: przetwórców produktów rolnych, producentów rolnych oraz izb rolniczych.

Obowiązkowe przepisy prawne i procedury administracyjne związane z produkcją wina

Rynek wina w Unii Europejskiej podlega bardzo restrykcyjnym przepisom prawnym. Są to głównie rozporządzenia, które ujednolicają prawo winiarskie w całej Unii. Jak wiemy rozporządzenia unijne obowiązują wprost w krajach członkowskich. Dlatego zasady wyrobu win w Polsce, podobnie jak w innych państwach członkowskich, regulują w pierwszej kolejności przepisy unijne.

Tak powstają pyszne, tłoczone soki

Tłocznia Owoców Pawłowski, pana Antoniego, Marcina i Ilony Pawłowskich, to mała, rodzinna tłocznia owoców i warzyw działająca w Żbikowicach w gminie Łososina Dolna. Zajmuje się produkcją (oczywiście w małym zakresie) 100% soków owocowo-warzywnych. Soki powstają ze świeżych owoców i warzyw.