Broszury w formacie pdf
Broszury technologiczne MODR do pobrania
Technologia produkcji roślinnej
-
Integrowana ochrona zbóż ozimych (2023)
-
Cięcie drzew i krzewów owocowych (2023)
-
Aktualizacja programu azotowego (2023)
-
Potencjał roślin strączkowych (2022)
-
Jak przygotować ciecz do oprysków? (2022)
-
Pozażywnościowe wykorzystanie surowców i produktów rolniczych (2022)
-
Nawozy zielone żródłem próchnicy (2020)
-
Okrągła cukinia (2020)
-
Kalafior w kształcie piramidy (2020)
-
Czerwona kapusta pekińska (2020)
-
Burak o kolorowych liściach (2020)
-
Biała marchewka (2020)
-
Bakłażan - żródło bogactwa barw i kształtów (2020)
-
Nowe odmiany dobrze znanych warzyw - uprawa, wartości odżywcze i zastosowanie (2020)
-
Bioasekuracja fitosaitarna - zwalczanie bakteriozy pierścieniowej ziemniaka (2019)
-
Uprawa soi NON-GMO (2019)
-
Analiza i wapnowanie gleb (2018)
-
Zakładanie i prowadzenie winnicy (2016)
-
Rośliny wysokobiałkowe (2017)
-
Progi zagrożenia dla ważniejszych szkodników wybranych gatunków sadowniczych (2016)
-
Progi szkodliwości roślin rolniczych (2016)
-
Jak poprawić żyzność gleby? (2017)
-
Chwasty inwazyjne w uprawach (2016)
-
Cięcie i formowanie jabłoni i grusz (2012)
-
Cięcie krzewów owocowych (2012)
-
Biologiczna ochrona roślin (2012)
-
Żyto i pszenżyto (2012)
-
Wskaźniki dojrzałości zbiorczej owoców (2013)
-
Wino z własnej winnicy (2012)
-
Uprawa borówki amerykańskiej (2012)
-
Uprawa aronii (2013)
-
Uprawa poplonów (2012)
-
Truskawka (2012)
-
Odmiany kukurydzy (2013)
-
Ochrona malin przed chorobami i szkodnikami (2011)
-
Nowe warzywa kupustne (2013)
-
Mechanizacja uprawy kukurydzy paszowej (2012)
-
Kukurydza od zasiewu do zbioru (2013)
-
Jęczmień jary (2012)
-
Jak obniżać koszty uprawy przedsiewnej? (2013)
Agroturystyka
-
Prowadzenie gospodartw opiekuńczych (2023)
-
Agroturystyka w dobie zagrożenia epidemiologicznego (2021)
-
Jak założyć gospodarstwo opiekuńcze? (2018)
-
Wypoczynek na wsi - jak założyć gospodarstwo agroturystyczne (2019)
Przedsiębiorczość na wsi
-
Krótkie łańcuchy dostaw - formą działalności lokalnej (2023)
-
Krajowa Sieć Gospodarstw Demonstracyjnych w Małopolsce (2023)
-
Rolniczy handel detaliczny w różnych formach działalności pozarolniczej (2022)
-
Promocja zdrowej żywności - Targ pietruszkowy w Krakowie (2020)
-
Działalność przetwórcza w warunkach domowych (2021)
-
Różne formy aktywizacji społeczności lokalnej (2020)
-
Tworzenie i rozwój kanałów dystrybucji - krótkie łańcuchy dostaw (2020)
-
Sprzedaż produktów ekologicznych w Małopolsce (2017)
-
Społdzielnie socjalne formą przedsiębiorczości obszarów wiejskich (2017)
-
Od pola do stołu - krótkie łańcuchy dostaw żywności (2018)
-
Wsparcie finansowe dla grup producentów rolnych objęte PROW 2014-2020 (2017)
-
Szkic aktualnej sytuacji na rynkach produktów roślinnych w sezonie 2016/2017 (2017)
-
Zasady sprzedaży w ramach rolniczego handlu detalicznego (2019)
-
Formy sprzedaży w ramach krótkich łańcuchów dostaw (2019)
-
Sprzedaż produktów żywnościowych z gospodarstwa rolnego w ramach rolniczego handlu detalicznego (2017)
-
Sprzedaż bezpośrednia produktów z gospodarstwa rolnego (2016)
-
Rynki produktów roślinnych w 2016 r. (2016)
-
Sytuacja na głównych rynkach mięsa w roku 2016 i 2017 (2017)
-
Statystyka nie tylko dla rolnika - Powszechny Spis Rolny 2010 (2012)
Technologia produkcji zwierzęcej
-
Owady jadalne (2023)
-
Choroby oodzwierzęce - zoonozy (2022)
-
Zasady bioasekuracji w gospodarstwach utrzymujących świnie (2021)
-
Chów i hodowla alpak (2020)
-
Wykorzystanie roślin wysokobiałkowych w żywieniu drobiu (2019)
-
Tradycyjny chów owiec (2019)
-
Zioła w żywieniu zwierząt gospodarskich (2016)
-
Schorzenia metaboliczne bydła mlecznego (2017)
-
Choroby kur niosek (2017)
-
Biegunki u cieląt (2018)
-
Ubój z konieczności
-
Zarządzanie stadem bydła mlecznego (2016)
-
Planowanie bazy paszowej w gospodarstwach mlecznych (2016)
-
Chów perlic (2016)
-
Chów przepiórek japońskich (2017)
-
Pielęgnacja racic (2012)
-
Inseminacja bydła - postęp i sukces hodowcy (2012)
-
Hodowla bydła mięsnego (2012)
-
Fermowy chów jeleni i danieli (2012)
Technika rolnicza i BHP
-
Ograniczenie strat składników odżywczych w uprawach polowych (2023)
-
Regulacja odczynu gleby poprzez ich wapnowanie (2023)
-
System skracania łańcuchów dostaw w rolnictwie ekologicznym (2022)
-
Biologiczne czynniki ograniczające ryzyko związane ze stosowaniem środków ochrony roślin (2021)
-
Techniki ograniczenia emisji amoniaku podczas stosowania nawozów naturalnych i mineralnych (2020)
-
Nawozy zielone żródłem próchnicy (2020)
-
Wymagania sanitarno-higieniczne w małym przetwórstwie (2019)
-
Stanowisko do mycia opryskiwaczy (2019)
-
Przechowywanie nawozów naturalnych (2019)
-
Zarządzanie ryzykiem w gospodarstwie rolnym (2018)
-
Naturalne środki ochrony roślin (2017)
-
Mechaniczne zabiegi ograniczające straty wody w glebie (2017)
-
BHP przy stosowaniu środków ochrony (2018)
-
Zabiegi agrotechniczne zmniejszające odpływ biogenów z gruntów rolnych (2019)
-
Rozsiewacze i siewniki nawozowe (2016)
-
BHP w zagrodzie (2013)
Ekologia i ochrona środowiska
-
Uprawa roślin energetycznych (2023)
-
Przydomowe oczyszczalnie ścieków (2023)
-
Redukcja emisji amoniaku w różnych systemach żywienia i utrzymania zwierząt gospodarskich (2020)
-
Techniki ograniczania emisji amoniaku podczas stosowania nawozów naturalnych i mineralnych (2020)
-
Ograniczanie skażenia wód przy stosowaniu środków ochrony roślin (2021)
-
Ochrona wód przed zanieczyszczeniem azotanami pochodzącymi ze źródeł rolniczych (2021)
-
Wieloletni plan na rzecz gospodarki wodą w rolnictwie dla powiatów: miechowskiego i proszowickiego (2021)
-
Wieloletni plan na rzecz gospodarki wodą w rolnictwie dla powiatów: krakowskiego i wielickiego (2021)
-
Wieloletni plan na rzecz gospodarki wodą w rolnictwie dla powiatów: bocheńskiego i brzeskiego (2021)
-
Wieloletni plan na rzecz gospodarki wodą w rolnictwie dla powiatów: chrzanowskiego i olkuskiego (2021)
-
Wieloletni plan na rzecz gospodarki wodą w rolnictwie dla powiatów: dąbrowskiego i tarnowskiego (2021)
-
Wieloletni plan na rzecz gospodarki wodą w rolnictwie dla powiatów: myślenickiego, oświęcimskiego i wadowickiego (2021)
-
Wieloletni plan na rzecz gospodarki wodą w rolnictwie dla powiatów: nowotarskiego, suskiego i tatrzańskiego (2021)
-
Wieloletni plan na rzecz gospodarki wodą w rolnictwie dla powiatów: gorlickiego, limanowskiego i nowosądeckiego (2021)
-
Nasi mali sprzymierzeńcy - owady pożyteczne i ich ochrona (2017)
-
Postępowanie z odpadami w gospodarstwie rolnym (2017)
-
Rolnik producentem energii odnawialnej (2016)
-
Racjonalne gospodarowanie wodą w gospodarstwie rolnym (2016)
-
Oszczędzanie enrgii w gospodarstwie domowym (2012)
Rolnictwo ekologiczne, pszczelarstwo
-
Plan Strategiczny dla Wspólnej Polityki Rolnej 2023-2027 (2023)
-
Plan Strategiczny dla Wspólnej Polityki Rolnej 2023-2027 (2023)
-
Metody uprawy chmielu w rolnictwie ekologicznym (2023)
-
Uprawa i pozyskiwanie roślin zielarskich cz.2 (2022)
-
Uprawy roślin miododajnych w systemie rolnictwa ekologicznego (2021)
-
Uprawa i pozyskiwanie wybranych roślin zielarskich (2021)
-
Zapobieganie zatruciom pszczół podczas wykonywania zabiegów chemicznej ochrony roślin (2020)
-
Ekologiczne metody zwalczania warrozy (2021)
-
Ekologiczna uprawa dyniowatych (2021)
-
Ekologiczna uprawa cebuli (2021)
-
Elementy apiterapii dodatkowym źródłem dochodu z pasieki (2020)
-
Zalecane odmiany marchwi do upraw ekologicznych w województwie małopolskim (2020)
-
Ekologiczna uprawa buraka ćwikłowego (2020)
-
Włókniny degradowalne w uprawie ekologicznej warzyw dyniowatych (2018)
-
Zalecane odmiany ziemniaków do upraw ekologicznych w województwie małopolskim (2019)
-
Wykorzystanie wybranych roślin miododajnych do uprawy bazy pożytkowej pszczoły miodnej (2019)
-
Rolnictwo i przetwórstwo ekologiczne w Małopolsce (2019)
-
Ekologiczne uprawy jagodowych (2019)
-
Rośliny polecane do uprawy w gospodarstwach ekologicznych (2016)
-
CCD przyczyną śmierci pszczół? (2012)
-
Zakładanie pasieki - poradnik młodego pszczelarza (2012)
-
Rola trwałych użytków zielonych w rolnictwie ekologicznym (2013)
-
Profilaktyka i zwalczanie chorób pszczół (2008)
-
Najgroźniejsze choroby pszczół (2013)
-
Miesięczne zalecenia pasieczne (2013)
Produkty tradycyjne, regionalne i lokalne
-
Wykorzystanie produktów lokalnych przez Koła Gospodyń Wiejskich (2022)
-
Tworzenie sieci wspołpracy w ramach produktu lokalnego (2021)
-
Produkty lokalne - działalność marginalna, lokalna i ogrniczona (2020)
-
Promocja i sprzedaż produktów lokalnych i regionalnych (2019)
-
Rejestracja produktów tradycyjnych i regionalnych (2016)
Ogród, dom, zdrowie
-
Wiem, co jem i gdzie kupuję (2021)
-
Przeciwdziałanie antybiotykooporności u ludzi i zwierząt (2021)
-
Rośliny jednoroczne i dwuletnie w ogrodzie przydomowym (2020)
-
Praktyczne wskazówki jak ograniczyć marnowanie żywności (2020)
-
Racjonalne żywienie a zdrowie (2017)
-
Oporność na antybiotyki - zagrożenia u ludzi i zwierząt (2018)
-
Zioła w ogrodzie przydomowym (2019)
-
Pies - przyjaciel gospodarstwa (2020)
-
Zioła w kuchni i kosmetyce (2016)
-
Storczyk hitem sezonu (2012)
-
Róża w ogrodzie (2012)
-
Zasady prawidłowego żywienia (2012)
-
Pielęgnacja roślin pokojowych (2008)
-
Przetwory z owoców i warzyw (2012)
-
Drzewa i krzewy w ogrodzie przydomowym (2012)
-
Pomyśl, co jesz? (promocja gospodarstw ekologicznych) (2012)
Dziedzictwo kulturowe wsi
-
Dziedzictwo kulturowe w rozwoju agroturystyki i turysyki wiejskiej (2017)
-
Niematerialne dziedzictwo kulturowe Małopolski (2019)
PROW, dopłaty bezpośrednie
-
Zmiany w dopłatach bezpośrednich w 2017 roku (2017)
-
Restrukturyzacja małych gospodarstw - wybrane działania PROW 2014-2020 (2017)
-
Wybrane działania Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 (2016)
-
Premie na rozpoczęcie działalności pozarolniczej wybrane działania PROW 2014-2020 (2016)
-
Dofinansowanie dla gospodarstw w ramach Działania Rolno-Środowiskowo-Klimatyczneog na lata 2014-2020 (2016)