Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne

Dziedzictwo kulinarne i przepisy kulinarne

  • Zasmakujmy w tradycjach wielkanocnych

    Święta Zmartwychwstania Pańskiego zawsze były dla Polaków rodzinnymi świętami, które obchodzono niezwykle uroczyście, świątecznie i hucznie. Jako że Święta Wielkiej Nocy są świętami wesołymi oraz kończą Wielki Post, na stołach dominuje przepych. Można więc uznać, że są to święta również poświęcone jedzeniu.
  • „Perłowa” retrospekcja

    Od 20 lat ideą konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” jest identyfikacja najlepszych regionalnych produktów i potraw w każdym regionie Polski. Dlatego właśnie pierwszy etap konkursu ma miejsce w poszczególnych województwach, a po jego zakończeniu tego etapu odbywa się Wielki Finał. Tradycyjnie ma on miejsce w Poznaniu, W oczekiwaniu na...
  • Kulinarne tradycje – śliwka sechlońska

    Dużym uznaniem cieszy się wędzona tradycyjnie śliwka sechlońska. Nazwa tego produktu pochodzi od miejscowości Sechna położonej w gminie Laskowana, skąd wywodzi się lokalna tradycja wędzenia śliwek.
  • Żur - wielkanocny specjał kulinarny

    Wielkanocne tradycje kulinarne ściśle związane są z świątecznymi posiłkami. Wśród polskich tradycyjnych wielkanocnych dań gorących swój prym wiedzie żur, który zgodnie ze staropolską recepturą przygotowywany jest na żytnim zakwasie, z dodatkiem białej kiełbasy, wędzonki, jajka i bukietu aromatycznych przypraw.
  • Symbolika potraw wigilijnych

    Przed nami Święta Bożego Narodzenia. Magia świąt daje odczuć się już dzięki  rodzinnej atmosferze panującej podczas przygotowywania świątecznych potraw. Polska obfituje w przeróżne kulinarne tradycje wigilijne i świąteczne, bo to w końcu najbardziej uroczysty wieczór w całym roku.
  • Staropolska Wielkanoc - świętujmy na słodko!

    Wielkanoc należy do najstarszych i najważniejszych świąt chrześcijańskich. W dawnej Polsce uważało się, że było to również największe święto kulinarne.
  • Ciasteczkowy zawrót głowy

    Święta Bożego Narodzenia już niebawem, więc planujemy, co przygotujemy na ten wyjątkowy czas.
  • Funkcjonowanie Sieci Dziedzictwo Kulinarne Małopolska w ramach Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego

    Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego została utworzona, aby wspierać rozwój i promocję rynku żywności naturalnej, opartej o lokalne lub regionalne zasoby surowców.
  • Staropolskie smaki

    W luksusowych restauracjach i hotelach zaczynają się pojawiać potrawy z bażantów, kapłonów czy pulard znane na ziemiach polskich od stuleci. Wcześniej  z uwagi na koszty hodowli w ostatnim czasie trudno było znaleźć lokal w którym podawano takie potrawy.
  • Kolorowe zupy wiosenne

    Podajemy przepisy na zupy wiosenne.

Strony