"Bitwa Regionów" w Rabce-Zdroju
W niedzielę, 15 czerwca, w malowniczym Amfiteatrze w Rabce-Zdroju odbył się I etap ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów” skierowanego do Kół Gospodyń Wiejskich. W rywalizacji wzięły udział Koła z powiatów nowotarskiego i tatrzańskiego, prezentując tradycyjne potrawy regionalne na najwyższym poziomie.
Komisja Konkursowa miała niełatwe zadanie – wszystkie dania zachwycały zarówno smakiem, jak i formą podania oraz opisem tradycji, z których się wywodzą. Po burzliwych obradach wyłoniono zwycięzców:
-
I miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Kluszkowcach za danie „Wolno pieczona noga królika w sosie z darów lasu z gałuszkami i cyrkonową kapustą”.
-
II miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Ochotnicy Górnej za „Czarnego łowcę pod pierzynką z kudłatymi kluskami i niedźwiedzim czosnkiem”.
-
III miejsce: KGW Zaskale za „Gicz jagnięcą w sosie własnym z korpielą przecieraną z chrzanem i ziemniakiem z popiołu”.
Wyróżnienia otrzymały również Koła z Łapszanki, Skawy oraz Szaflar.
Serdecznie gratulujemy wszystkim Uczestniczkom i Uczestnikom – za pasję, zaangażowanie i promocję kulinarnego dziedzictwa naszego regionu.