Drugi cykl wizyt w gospodarstwach demonstracyjnych „Nowoczesne technologie chowu i hodowli bydła ras mięsnych” – za nami
Na przełomie sierpnia i września zrealizowany został drugi cykl wizyt w ramach projektu objętego poddziałaniem 1.2. „Wsparcie dla projektów demonstracyjnych i działań informacyjnych” realizowany w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 w zakresie „Nowoczesnych technologii chowu i hodowli bydła ras mięsnych”, w którego działanie Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Karniowicach jest zaangażowany jako członek konsorcjum. Podczas tych spotkań uczestnicy biorący udział w demonstracji mieli możliwość pogłębiania swojej wiedzy w tematyce: prewencji weterynaryjnej, dobrostanu zwierząt, czy zarządzania bazą paszową i wypasem. Dodatkowo mogli osobiście zobaczyć jak konkretne rozwiązania technologiczne sprawdzają się w chowie i hodowli bydła mięsnego.
Pierwszy cykl drugiego etapu spotkań rozpoczęło gospodarstwo zlokalizowane w miejscowości Chyżne prowadzące hodowle ekologiczną bydła rasy Salers. Trzy grupy uczestniczące w spotkaniach w tym miejscu zostały oprowadzone i wdrożone w stosowany system pracy, zasady BHP i bioasekuracji, przez głównego zootechnika zajmującego się produkcja zwierzęcą – Andrzeja Majerskiego. W ramach projektu, gospodarstwa, które do niego przystąpiły (na terenie województwa małopolskiego – 2) zostają wyposażone w nowoczesny sprzęt, mający na celu udoskonalanie procesów technologicznych i usprawnienie pracy. Dzięki Instytutowi Zootechniki – Państwowego Instytutu Badawczego, który jest opiekunem merytorycznym projektu, sprzęt zapewniany obiektom demonstracyjnym został dobrany indywidualnie według potrzeb i warunków panujących na danym terenie. Podczas wizyty uczestnicy mieli okazję zobaczyć możliwości, oraz ograniczenia wykorzystania zadaszonego paśnika na siano i sianokiszonkę, w stosunku do bydła mięsnego dużego kalibru. Następnie Andrzej Majerski zaprezentował stado, które między pierwszą, a drugą wizytą zostało zachipowane przy użyciu osprzętu pozwalającego na mierzenie wewnętrznej temperatury ciała zwierząt. Dzięki odpowiedniemu rozmieszczeniu infrastruktury związanej z wprowadzeniem systemu możliwe będzie bieżące śledzenie stanu zdrowia stada. Pozwoli to na szybkie wychwytywanie chorych osobników, poprzez reagowanie na podwyższoną ciepłotę ciała konkretnych sztuk. Takie działanie pozwoli na zminimalizowanie strat wynikających z potencjalnych powikłań, czy nadmiernych spadków masy ciała zwierząt, poprzez zmniejszenie ilości pobieranego przez nie pokarmu. Potencjał wprowadzonego rozwiązania technologicznego jest naprawdę duży, w ciągu najbliższych tygodni hodowca będzie mógł się przekonać w praktyce jak sprawdza się ono w przypadku bydła mięsnego. Następnie zaprezentowany został poskrom z wagą przepędową, który stanowi niezaprzeczalne ułatwienie dla właścicieli bydła mięsnego, gdyż są oni w stanie dzięki niemu sprawdzić wagę sprzedawanych sztuk. Uczestnicy mieli możliwość przedstawienia swojego punktu widzenia podczas dyskusji o możliwych plusach i minusach wprowadzonych rozwiązań technologicznych w gospodarstwie.
Po części praktycznej nadszedł czas na sesję wykładów dotyczących odpowiedniej prewencji weterynaryjnej stada bydła mięsnego, oraz zabiegów zootechnicznych, które należy przeprowadzać w celu zapewnienia odpowiedniego zdrowia i dobrostanu posiadanych zwierząt. Istotną kwestią zauważoną w czasie prelekcji jest potrzeba odrobaczania całego stada jednocześnie, ograniczania kontaktu z innymi zwierzętami, w tym prowadzenie kwarantanny po przybyciu nowej sztuki do gospodarstwa, oraz stosowanie środków z różną substancją czynną podczas cyklów odrobaczania. Omówione zostały również techniki wspomagania rozrodu bydła mięsnego, oraz możliwości skutecznego wykrywania rui.
Drugie gospodarstwo biorące udział w projekcie zlokalizowane jest w miejscowości Krzywa w powiecie gorlickim. Tu również prowadzona jest ekologiczna hodowla bydła mięsnego, jednak rasą utrzymywaną jest Limousine. Właścicielem gospodarstwa, a zarazem osobą oprowadzającą uczestników po nim jest lekarz weterynarii Wojciech Wójcik, który z chęcią dzielił się z uczestnikami projektu swoją wiedzą, zarówno teoretyczną jak i praktyczną. Po przedstawieniu zmian, które zachodzą dzięki zastosowaniu sprzętu otrzymanego w ramach projektu, oraz dyskusji na temat zasadności, skuteczności, oraz przyszłych możliwości ich dalszego stosowania, skupiono się na możliwych ścieżkach rozwoju i zwiększenia opłacalności chowu i hodowli bydła mięsnego. Szczególnie skupiono się na kwestii wpływu warunków atmosferycznych panujących na terenie, na którym położone jest gospodarstwo, w odniesieniu do planowania całorocznej bazy paszowej dla posiadanych sztuk. Następnie gospodarz, przedstawił prezentacje dotyczące prewencji weterynaryjnej, zabezpieczania bydła przed endopasożytami, zasad bezpiecznego sondowania cieląt i wpływu pobierania siary przez nie, czy rozrodu bydła mięsnego. Zauważone zostało jak istotne dla hodowli, szczególnie ekologicznej jest efektywne zarządzanie pastwiskami. Dzięki ogromnemu doświadczeniu w pracy jako lekarz weterynarii Wojciech Wójcik każdym kolejnym tematem coraz bardziej zaciekawiał uczestników szkolenia, prowadząc pod koniec ożywioną dyskusję.
Tak zakończył się II cykl spotkań operacji o tematyce: „demonstracje z zakresu nowoczesnych technologii chowu i hodowli bydła ras mięsnych”. W jego ramach łącznie 100 osób z terenu województwa małopolskiego (podzielonych na 5, 20-osobowych grup) ma możliwość przekonania się, jak niektóre rozwiązania hodowlane i technologiczne sprawdzają się w rzeczywistości, oraz jakie wyzwania czekają hodowlę (nie tylko ekologiczną) bydła. Na przełomie października i listopada odbywać się będzie ostatni - III cykl, który będzie stanowił podsumowanie dotychczasowych spotkań i działań prowadzonych w ramach operacji.
Autor: Angelika Magiera