Relacja z Konferencji regionalnej „Innowacyjna Małopolska. Innowacyjne rolnictwo przyszłości”
W dniu 20 czerwca 2024 roku w siedzibie firmy Amplus w Prandocinie-Iły odbyła się Konferencja regionalna „Innowacyjna Małopolska. Innowacyjne rolnictwo przyszłość”. W konferencji uczestniczyło ponad 70 rolników, doradców, naukowców i sympatyków rolnictwa innowacyjnego, nie tylko z naszego województwa, ale również z innych regionów kraju. Konferencję zorganizowała firma Amplus wspólnie z Urzędem Marszałkowskim Województwa Małopolskiego.
Konferencję otworzył Józef Gawron – Wicemarszałek Województwa Małopolskiego. Następnie głos dotyczący tematu przewodniego „Innowacyjna Małopolska. Innowacyjne rolnictwo przyszłości” zabrali wybitni specjaliści z Wydziału Inżynierii Produkcji i Energetyki Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie: dr inż. Marcin Tomasik i mgr inż. Marcin Wąsik z Katedry Inżynierii Bioprocesów i Automatyzacji zaprezentowali inspirujący pomysł zautomatyzowanego robota do zbioru truskawek o nazwie Jogobot. Innowacja jogobota polega na skonstruowaniu nowocześnie zrobotyzowanej platformy do kompleksowego zbioru truskawek w uprawach pod osłonami.
Kolejnym punktem konferencji był panel dyskusyjny pt. „Nowocześnie, smacznie, zdrowo, z troską o środowisko – jak technologia zmienia tradycyjne rolnictwo”. W panelu udział wzięli: Bartłomiej Skrzydlewski – Prezes Zarządu Amplus sp. z o.o., Michał Chwastek – Dyrektor Małopolskiego Oddziału Regionalnego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, dr hab. inż. Michał Ciupiał – prof. Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, Kierownik Centrum Badawczo-Rozwojowego Rolnictwa 4.0, Agnieszka Sendor – właścicielka Gospodarstwa Pstrąg Ojcowski oraz Maria Zdebska – członek Zarządu AgriSmart sp. z o.o., właściciel firmy MAGI S.C.. Podczas panelu dyskusyjnego eksperci podzielili się
z uczestnikami swoimi doświadczeniami z rolnictwem oraz porozmawiali o tym, jak robotyka, automatyzacja może zmienić pracę rolników, a także strukturę nowoczesnego gospodarstwa rolnego opartego o najnowsze innowacje technologiczne rewolucjonizujące sektor rolno-spożywczy. Poruszony został również temat oczekiwań współczesnego konsumenta, najważniejszych trendy i wyzwań, które będą kształtować przyszłość rolnictwa w najbliższych latach.
Kolejnym prelegentem była Pani Katarzyna Łukasiewicz, nestorka firmy Esentio sp z o.o., która podczas rozmowy eksperckiej podzieliła się swoimi początkami związanymi z rolnictwem, i tym jak innowacje wspierają rozwój firm rodzinnych. Kolejni zaproszeni eksperci poruszyli temat wsparcia branży rolno-spożywczej w ramach programu promocji gospodarczej na Wystawie Światowej Expo 2025 w Osace, który został przedstawiony przez Martę Zielińską – Zastępcę Dyrektora Departamentu Wystawy Expo w Polskiej Agencji Inwestycji i Handlu.
Z prezentacją „ Technologie satelitarne w nowoczesnym rolnictwie” wystąpił dr hab. inż. Piotr Wężyk, prof. URK z Katedry Zarządzania Zasobami Leśnymi z Wydziału Leśnego. Profesor opowiedział uczestnikom, jak przy wykorzystaniu teledetekcji satelitarnej, fotogrametrii cyfrowej, analizy obrazu (GEOBIA) i wielu innych analiz przestrzennych można monitorować wszelkie zmiany zachodzące w pokryciu terenu min. rolniczego.
Po części konferencyjnej uczestnicy mieli okazję zobaczyć zautomatyzowaną szklarnię tunelową, w której na powierzchni 8ha firma Amplus uprawia plantację truskawek. Rośliny uprawiane są w rynnach zawieszonych na konstrukcji tuneli foliowych. Plantacja posiada specjalne zbiorniki retencyjnego zbierające wodę deszczową, którą następnie za pomocą instalacji jest rozpylana w postaci z elektrolizowanej mgiełki wodnej na truskawki.
Dawid Madej
Zdjęcia: Dawid Madej