Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne
31 lipca 2024

Relacja ze szkolenia. „Uprawa i przetwórstwo lawendy - lawenda w praktyce”

W dniach 2-3 lipca 2024 roku w Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie odbyło się szkolenie pt. „Uprawa i przetwórstwo lawendy - lawenda w praktyce”. Celem szkolenia było upowszechnienie wiedzy z zakresu polowej i przydomowej uprawy lawendy w naszym klimacie oraz możliwości przetwarzania lawendy na potrzeby własne i do handlu.

Uczestnikami szklenia byli doradcy rolniczy z całej Polski, mieszkańcy obszarów wiejskich oraz osoby zainteresowane tematem.

Wykład w pierwszym dniu szkolenia rozpoczął Pan Tomasz Głowacki praktyk, który wraz z żoną prowadzi plantacje lawendy „MilejMi”  w okolicach miejscowości Końskie w województwie świętokrzyskim. Tematyka jego wykładu obejmowała agrotechnikę uprawy lawendy, zakładania plantacji, rozpoczynając od przygotowania gleby, poprzez sadzenie sadzonek oraz planowanie przestrzeni między roślinami w celu optymalnego ich wzrostu. Wykładowca omówił również techniki zbioru lawendy, optymalne terminy oraz metody suszenia, które pozwalają zachować aromat i jakość kwiatów. Przedstawił różnorodne możliwości wykorzystania lawendy, w tym produkcję olejków eterycznych, kosmetyków, mydeł oraz zastosowanie lawendy w kuchni.

Drugim wykładowcą była profesor SGGW Pani Beata Fornal-Pieniak, która przedstawiła temat uprawy lawendy na mniejszą skalę, z przeznaczeniem na balkony i ogródki przydomowe. Wymieniła odmiany lawendy, które najlepiej sprawdzają się w warunkach domowych, ogrodach i parkach. Omówiła agrotechnikę uprawy: sadzenia, nawożenia  i pielęgnacji lawendy w donicach i małych ogrodach. Scharakteryzowała dwa typy ogrodów tj. naturalistyczny  i sensoryczny.

Ogród naturalistyczny cechuje się luźną formą kompozycji, z wykorzystaniem naturalnych materiałów. Ważne jest aby w ogrodzie uwzględnianie zostały rośliny aromatyczne np. lawendy oraz zioła tak aby ogród naturalistyczny pobudzał zmysły poprzez zróżnicowane zapachy roślin.

Ogród sensoryczny składa się z kompozycji różnych gatunków roślin, które będą aktywować pięć ludzkich zmysłów: węch, wzrok, dotyk, słuch i smak. Walory wizualne takich przestrzeni powodują, że mieszkańcy mogą skorzystać z odpoczynku i wyciszania w dużych miastach, miasteczkach, ogrodach przydomowych i na balkonach.

W drugim dniu szkolenia zwiedzaliśmy gospodarstwo „Lawendowa Dolina” Państwa Justyny i Arkadiusza Goźlińskich w miejscowości Kołbiel, w województwie mazowieckim. W trakcie wizyty współwłaścicielka gospodarstwa omówiła uprawę, pielęgnację, zbiór, przechowywanie i przetwórstwo lawendy  w gospodarstwie. Przeprowadziła pokaz wykonania hydrolatu z lawendy, który ma obecnie szerokie zastosowanie w kosmetyce i aromaterapii. Dodatkowo w trakcie zajęć praktycznych własnoręcznie wykonaliśmy świece zapachowe z wykorzystaniem kwiatów i olejku lawendowego oraz wrzeciona z kwiatów lawendy.                           

Wizyta w gospodarstwie zakończyła się dyskusją i podsumowaniem dwudniowego szkolenia.

Dział Ekologii i Ochrony Środowiska
Mirosława Rogacz

 

Zdjęcia: CDR Brwinów